You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Con su acuerdo, nosotros y nuestros socios usamos cookies o tecnologías similares para almacenar, acceder y procesar datos personales como su visita en este sitio web. Puede retirar su consentimiento u oponerse al procesamiento de datos basado en intereses legítimos en cualquier momento haciendo clic en "Configuración" o en nuestra Política de Cookies en este sitio web.
Nosotros y nuestros socios hacemos el siguiente tratamiento de datos: Almacenar o acceder a información en un dispositivo, Anuncios y contenido personalizados, medición de anuncios y del contenido, información sobre el público y desarrollo de productos, Compartir datos y perfiles no vinculados a su identidad, Datos de localización geográfica precisa e identificación mediante las características de dispositivos

La Vila Marinera

La Vila Marinera

La Vila Joiosa, la seva gent i la seva història ha estat marcada per la mar. Els seus dotze quilòmetres de costa amb les seues tretze platges, la tradicional indústria pesquera, les seues drassanes reials que van aconseguir el 1860 la segona matrícula naval d'Espanya, la seua importància al llarg de la història com a port principal de la zona tant de passatgers com de mercaderies... són algunes dades que ens permeten comprendre com la mar ha forjat l'esdevenir d'aquest poble i la seua gent. Per això, La Vila Marinera és un passeig, una visita obligada per a tots els que vulguen conéixer i entendre el caràcter obert, i la idiosincràsia d'aquest poble de la Costa Blanca.

La façana marítima de la Vila Joiosa està plena de color i història. Hi ha diverses opcions per accedir al passeig marítim de la ciutat on trobem la platja Centre, d’arena i amb més de 1,5 quilòmetres de longitud. Els recomanem la baixada per la Costera la Mar, que ens permet contemplar les muralles renaixentistes que envolten el nucli antic de la ciutat, un dels millors conservats de la Comunitat Valenciana. Aquesta baixada ens situa davant de l'estàtua del Dr. Esquerdo, viler insigne que va ser cap nacional del Partit republicà i pare de la psiquiatria moderna, i que dona nom al passeig marítim de la ciutat.

La part nord del passeig marítim ens acosta al centre històric de la ciutat, al barri de pescadors que pintaven les cases de diferents colors per poder diferenciar-les des de la mar. Una atractiva i acolorida façana marítima que ens convida a endinsar-nos pels carrerons i descobrir cadascun dels racons i encants d'aquest nucli antic, exemple de la policromia tradicional de la Mediterrània occidental, al costat de Malta, Girona o algun barri venecià.

Si seguim el passeig cap al nord arribem a la zona de l'Arsenal, on desemboca el riu Amadòrio. La regeneració i l’adaptació de la glera del riu com a passeig l'han convertit en una bella i agradable zona de passeig des d'on contemplar l'estampa més fotografiada i més 'famosa' de la Vila Joiosa: les cases de colors sobre la muralla renaixentista.

La part sud de la passejada ens permet recórrer tota la platja Centre seguint una ruta cultural amb panells informatius que ens permet conéixer algunes de curiositats del passat recent de la Vila Joiosa, com ara el Balneari Neptú o el Far, que es trobaven en aquesta platja però que malauradament van desaparèixer al llarg de el segle XX. El final de la platja s'anomena la Basseta l'Oli per la tranquil·litat de les seues aigües i, de fet, en aquesta zona hi ha el punt de Platja accessible que, al seu dia, va ser pioner i que permet a persones amb mobilitat reduïda l'oportunitat de gaudir durant l'estiu de refrescants banys a la mar.

Astilleros de La Vila
Redes de pesca
Recogiendo las redes

Seguint el passeig marítim, al costat de la platja Centre, trobem el port esportiu. El Club Nàutic La Vila, va ser fundat en 1964, amb l'objectiu de canalitzar les aficions a l'esport de la mar en totes les modalitats. Finalitat que ha complert amb escreix, ja que en les instal·lacions d’aquest s'aprén amb l'Escola de Mar i es practiquen moltíssims esports nàutics, com ara caiac, vela, busseig, rem, surf de vela...

A més, compta amb diferents equips que han aconseguit grans títols d’àmbit nacional i mundial en diferents modalitats, i també és club organitzador d'esdeveniments nacionals i internacionals com l'Eurochallenge de caiac, de manera anual al maig, o el Campionat d'Europa de Caiac de 2018.

Des de 1995 rep anualment la Bandera Blava com a distintiu per la cura i millora de les instal·lacions i, sobretot, per la impecable gestió dels paràmetres de respecte de l'entorn, com ara el reciclatge de residus o la programació d'activitats de protecció de l'entorn i ambientals.

Davant el port esportiu observem el port pesquer, al qual accedirem seguint la nostra ruta pel passeig marítim. Abans d'arribar al port trobem les Drassanes Santa Marta com a record de la importància que va tenir la construcció naval a la Vila Joiosa. Des del segle XV les drassanes estaven a l'arsenal i en aquestes es van construir vaixells per a la Corona i per als corsaris, però durant la I Guerra Mundial es van construir les grans goletes i pailebots, velers de prop de 400 tones que necessitaven molta profunditat per la seva avarada pel que en 1918 es traslladen a aquesta zona anomenada Alcocó.

Va ser poc abans de traslladar les drassanes a aquesta zona, el 1911, quan aprofitant la visita del rei Alfons XIII la gent de la Vila li va demanar un port. Abans els vaixells fondejaven a la platja Centre front al nucli antic.

El rei va atendre la petició i el 1917, l'enginyer Juan Diamante, va redactar el projecte. Tot i que les obres es van iniciar el 1921, no seria fins a la dècada dels 40 quan es van acabar les obres de la primera fase del port de llevant. El 1960 es va ampliar el port amb l'abric de moll de ponent, el port esportiu i el Club Nàutic.

Aquest port acull actualment a una flota de 38 embarcacions, trenta de pesca d'arrossegament i 8 de tresmall. Cada vesprada les barques tornen a port envoltades de gavines a la recerca d'aliment. És un veritable espectacle visual que no per habitual deixa de ser atractiu, una estampa digna de contemplar i immortalitzar. Després de les maniobres d'entrada i amarratge comença la descàrrega de les captures del dia. Caixes i caixes de peix i marisc fresquíssims que són portades la llotja per a la venda.

De la gestió de venda de peix i marisc a la Llotja de la Vila Joiosa s'encarrega la Confraria de Pescadors. Així, cada vesprada, de dilluns a divendres a partir de les 17 hores majoristes, restauradors, curiosos i turistes omplen les grades d'aquesta llotja en què es subhasta a la baixa els peixos i mariscs. Els dijous i divendres augmenta el volum de venda, ja que les embarcacions que pesquen a les Balears porten també les captures. La subhasta finalitza quan està tot el peix venut.

Des del port pesquer, a més de sentir la brisa i l'aroma de la mar, balancejar amb el suau vaivé de les barques amarrades i submergir-nos en una faena dura i tradicional com és la pesca... a més, des d’aquest podem gaudir d'unes increïbles visites a la badia de la Vila Joiosa, que no hem de perdre-nos-les.

Atardecer desde el faro
Atardecer en el puerto
Pescadores recogiendo las redes