La Vila Joiosa és un lloc amb més de tres mil anys d'història. Així ho testifiquen restes que han aparegut en diferents emplaçaments i que han demostrat la importància històrica de la ciutat. Afortunadament, moltes de les empremtes que han deixat les diferents civilitzacions que han poblat aquesta terra podem contemplar-les en el seu emplaçament real o en les vitrines dels nostres museus.
Per això, visitar la Vila Joiosa i la seua riquesa patrimonial és un viatge en el temps: el Santuari iber de 'la Malladeta', el municipium romà d’Al•lon (amb el major derelicte subaquàtic en excavació de la Mediterrània), el centre històric (declarat BIC i que és un dels millors conservats de la Comunitat Valenciana, i exemple de la policromia tradicional de la Mediterrània occidental), les torres de defensa anticorsària, el port i les drassanes (que van arribar a ser la segona matrícula naval d'Espanya), els personatges insignes...
La Vila és cultura, és història. Vine i descobreix-la!!
La comarca de la Marina Baixa, i especialment la Vila Joiosa com la capital històrica, sempre ha viscut de cara a la mar. Entre alguns motius que l'han portat a estar sempre oberta cap al Mediterrani ha estat el gran arc de muntanyes que l'envolta i que dificultava la comunicació terrestre, ja que la majoria dels passos no eren adequats per als carros de transport de mercaderies.
Però el mar no només era l’autopista comercial de la comarca, sinó també era l'escenari de constants atacs dels pirates barbarescos. Davant l'augment de les incursions pirates, les ciutats eren obligades a planificar la seua defensa i per això es va considerar la construcció de tot un sistema defensiu de costa.
Descobreix-hoLa Vila Joiosa, la seva gent i la seva història ha estat marcada per la mar. Els seus dotze quilòmetres de costa amb les seues tretze platges, la tradicional indústria pesquera, les seues drassanes reials que van aconseguir el 1860 la segona matrícula naval d'Espanya, la seua importància al llarg de la història com a port principal de la zona tant de passatgers com de mercaderies... són algunes dades que ens permeten comprendre com la mar ha forjat l'esdevenir d'aquest poble i la seua gent. Per això, La Vila Marinera és un passeig, una visita obligada per a tots els que vulguen conéixer i entendre el caràcter obert, i la idiosincràsia d'aquest poble de la Costa Blanca.
Descobreix-hoAquest xalet, obra de l'arquitecte Juan Vidal Ramos, un dels arquitectes alacantins més reconeguts i autor, entre d'altres, d'edificis com el MARQ, el Palau de Diputació i el Mercat Central d'Alacant, va ser construït entre 1927-1930. Els seus propietaris van ser la família 'Centella' des de la seua construcció fins a l'any 2009 en què va ser adquirit per l'Ajuntament.
Encara que actualment l'edifici alberga l'Oficina de Turisme i les àrees de Foment Econòmic s'ha respectat l'arquitectura original. Així, s'observa l'edifici d'un estil eclèctic, propi de l'època i del seu arquitecte, una barreja d'estils clàssics i moderns. Com a mostra, a la façana est hi ha un frontó que recorda els temples grecs, damunt d’aquest adorns neobarrocs i a l'interior trobem tocs modernistes i, fins i tot, d'estil colonial.
Descobreix-hoAquestes són, durant unes hores, les protagonistes de l'acte principal de les Festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, el Desembarc, la matinada del 28 de juliol. Durant unes hores totes les mirades, els llums i les càmeres les enfoquen, però, quan els moros ja han xafat la terra desitjada i el sol ja ha fet acte de presència, aquestes es tornen invisibles, desapareixen de l'escena i tornen al seu 'camerino' on estaran callades a l'espera de la pròxima actuació.
Aquestes són les barques del Desembarc viler, les fustes sarraïnes, a bord de les quals arriben els moros a la vora de la costa vilera en aquest alba de festa i espectacle.
Descobreix-hoEl paratge de la Malladeta és un enclavament únic que ens permet observar la Mediterrània envoltats de natura. Al tossal de la Malladeta, amb unes vistes fantàstiques a la costa alacantina, s'arriba fent una passejada des del mateix passeig marítim seguint la costa direcció a Alacant. Hi trobem elements singulars del patrimoni natural i històric de la Vila Joiosa, que han marcat la importància d'aquest lloc, al qual també, tradicionalment, s’acudia a berenar a la festivitat de Sant Blai, per la seva proximitat a la capella del sant.
Descobreix-ho