Llàgrimes de Santa Marta
T'imagines la intensitat d'una festa major condensada en un sol dia? Açò és el 8 de maig a la Vila Joiosa, açò és el Dia de Llàgrimes.
Segons un registre notarial, que es pot llegir a la Capella de Santa Marta a l'Església de l'Assumpció (una de les tres esglésies fortalesa del gòtic llevantí que s’hi conserven), el 8 de maig de 1653 la imatge de la patrona Santa Marta plorava d'alegria a les 11del matí, alhora que a Madrid el rei Felip II signava l'autorització de la construcció del pantà de Relleu, embassament que posaria fi als problemes de sequera que patia la Vila Joiosa.
Aquest miracle de Santa Marta va ser la reafirmació del seu patronatge i el motiu de celebració de diferents actes lúdics i festius en aquesta data. Així, actualment, el dissabte més pròxim al 8 de maig la Vila Joiosa es vesteix de gala per honrar a la seva patrona. Les companyies festeres (grups de festers) es reuneixen en els seus recintes festius, en restaurants o llocs reservats per a aquest dia, i comparteixen una jornada de convivència similar a la d'un dia de les Festes patronals de Moros i Cristians (del 24 al 31 de juliol): bona gastronomia, música i molta festa.
L'acte central és l'Ofrena Floral a Santa Marta. Una cita en la qual participen milers de festers i veïns de la ciutat amb roba tradicional, vestits de vilers i vileres dels segles XVIII i XIX. La varietat i els colors dels vestits, la vistositat dels ornaments florals i la felicitat que transmeten els vilers i les vileres fan d'aquesta una actuació molt emotiva i única.
A la plaça de l'Església, l'Associació Sta. Marta (entitat organitzadora de les festes patronals) prepara un calafat on els festers dipositen els ramells i es fa una capa de flors per a Santa Marta.
Una vegada acabada l'Ofrena Floral, els festers tornen als seus locals festers per continuar la festa fins a altes hores de la matinada.