La gastronomia és un dels elements més destacats del ric patrimoni immaterial de la Vila Joiosa. La pesca ha estat —i encara ho és— una de les principals activitats econòmiques de la ciutat pel que la mar ha estat el rebost habitual de cuines vileres. Els peixos frescos que arriben cada vesprada a la Llotja del port pesquer són els ingredients de l'autèntica cuina marinera que s'ha anat transmetent de generació en generació. Una cuina marinera que troba les seues arrels en els guisats que els mateixos pescadors feien a alta mar: “caldero”, arròs, guisats...
Però no només la mar alimenta la gastronomia vilera, també l'horta ha aprovisionat les cuines vileres amb productes únics, ingredients de saboroses receptes tradicionals: pebrereta, coques dolces amb ametlles i salades, arròs amb ceba i carabassa...
Una ràpida degustació per altres sabors de la gastronomia vilera ens porta a gaudir de xocolate, rebosteria tradicional, gelats artesans i còctels populars amb granissats entre els quals destaca “el Nardo” (absenta i cafè granissat). Una beguda estimulant i refrescant que no deixa indiferent a ningú.
A les matèries primeres de proximitat (km 0) i a l'extens receptari tradicional cal afegir l'alta qualitat dels xefs i cuiners/es, que en els seus bars i restaurants mantenen viu el nostre patrimoni culinari. Grans professionals que donen als comensals la possibilitat d'assaborir la tradició i també descobrir noves experiències amb una cuina actual i d'avantguarda. Producte, tradició i professionalitat són els tres ingredients que han fet de la gastronomia vilera un referent i un dels atractius turístics de la Costa Blanca.
Aquests peixos frescos que arriben a port cada vesprada són l'ingredient principal de la cuina marinera tradicional de la Vila Joiosa. Una cuina de "la mar" que conforma la major part del patrimoni gastronòmic del municipi, però no només perquè la pesca és una de les activitats econòmiques tradicionals més importants de la Vila, sinó perquè aquest receptari troba les seues arrels en els “ranxos”, que els pescadors cuinaven "a bord" per al seus menjars diaris: guisats, arrossos, calderos, fideuà...
GaudeixEl 17 de maig de 2003, el Mercat de la Vila va reobrir les portes al mateix lloc on era des del 1947, però en un edifici atractiu i modern. El Mercat és l'aparador perfecte per als productes de la Vila Joiosa i també un dels atractius gastronòmics pel que fa al comerç alimentari de la ciutat. Visitar o anar de compres al Mercat de la Vila és un autèntic plaer: verdures, peix, carns, salaons, conserves, pa, rebosteria, embotits, confitats amb vinagre, congelats, vins, cerveses especials, vermuts, olis, mel...
Delecta'tAtenció cuina!
La tradició pesquera, l'horta i la indústria xocolatera han proporcionat a la Vila Joiosa un amplíssim receptari tradicional que podem degustar en alguns restaurants i bars de la ciutat. Però, com volem que en tornar a casa seguisques assaborint aquest poble mariner, hem seleccionat algunes de les receptes més representatives.
Tapes, arrossos, guisats i dolços que fan les delícies dels paladars més exigents i que, en alguns casos, a través d'aquests descobrim algunes de les tradicions d'aquest poble de la Costa Blanca ple de color, tradició i sabor.
Veure receptes