Xocolate i torró
La Vila Joiosa fa olor de cacau i ametlla torrada. La Vila Joiosa fa olor de xocolate. Despertar amb l'aroma d'aquest dolç "or líquid" és una experiència única reservada als privilegiats que viuen o visiten aquest municipi. Des del segle XIX la indústria del xocolate ha estat una de les activitats econòmiques tradicionals de la Vila Joiosa, i encara que hui en dia només es conserven activament tres fàbriques i quatre marques, al llarg dels anys s'han comptabilitzat més de setanta marques.
Possiblement la importància del port viler en els segles XVIII i XIX va ajudar a la proliferació d'aquesta "dolça" indústria. Des de la Vila Joiosa viatjaven cap a Amèrica grans vaixells carregats de teles i paper d'Alcoi, i aquests tornaven carregades de cacau. Les primeres "indústries" van ser artesanals i es van desenvolupar a la part posterior de les cases com a activitat complementària a l'agricultura.
La visita més que recomanable i imprescindible a les fàbriques de Chocolates Valor, Chocolates Clavileño i Chocolates Pérez ens permet conéixer de primera mà el procés d'elaboració del xocolate i la història de la indústria local, ja que a les tres fàbriques, a més de les botigues amb la gran varietat de productes de les diferents marques, també hi ha museus en els quals s'explica la seua història i la importància de la nostra ciutat per a la indústria del xocolate. De fet, el Museu de Chocolates Valor va ser declarat Museu Valencià del Xocolate en 2019.
D'altra banda Chocolates Marcos Tonda manté al municipi el centre de distribució de la seua marca, també amb botiga pròpia per a conéixer i degustar la gran varietat dels seus productes. I per últim, però no menys important, la marca de recent creació el xocolate artesà ecològic Toni Garsi.
Aquesta beguda de déus ha marcat la història de la Vila Joiosa i el caràcter dels seus habitants. És per això que cada vegada que degustes una onça, un bombó o una tassa de xocolata, recorda que "Déu va donar ales als àngels i el xocolate a... la Vila Joiosa".
L’ametlla marcona de l'horta mediterrània i la mel de taronger són els principals ingredients del torró, el dolç per excel•lència del Nadal. Un dolç que a la Vila Joiosa té nom propi: Carremi. Són quatre generacions de mestres torroners que han sabut mantenir l'essència d'aquest dolç i que han apostat per la qualitat en detriment de la quantitat. Igual que Chocolates Pérez compta amb el "Segell d'Artesania de la Comunitat Valenciana", ja que manté els processos d'elaboració tradicionals. Els productes Carremi es distribueixen en botigues tradicionals i gourmet. Alguns d'aquests són especialitats pròpies, com el "torró blanet a la pedra", i d'altres són veritables obres d'art com el "pa de Cadis" fet a mà un a un.
No et perdes la Ruta del Xocolate i del Torró, és per xuclar-te els dits.
Veure ruta